· 

Wat moet ik DOEN?

Wat moet ik DOEN?

Als nederlander wordt je helemaal gek gemaakt met warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. Want, zo zegt men, het gas is op. Dat is helemaal niet waar. Ja, het Groninger gasveld is voor een groot deel op en geeft voor de omgeving hele nare bijverschijnselen. Wat er wel is zijn de friesche gassen, de gassen op de noordzee zoals k15FB en k15FC. Daarnaast is het noorse gas ook beschikbaar, hoogcalorisch gas waar we mega veel van kunnen kopen. Uiteindelijk zijn er nog de voorraden in Rusland. Niet een stabiele levering, maar wel heel veel.

Kortom, aardgas is zeker nog niet op, ondanks wat iedereen je wil doen geloven. Voor de economie zou het een mooie injectie zijn als iedereen meteen over zou stappen op alternatieve energie. Maar dat is echter helemaal niet nodig. De regering aast op extra inkomsten door de belasting op de “oude”energie sterk te laten toenemen. Niet alleen onaardig, maar ook een aanslag op de weinige financiele middelen waar veel nederlanders mee moeten leven.

Moet je dan helemaal niets doen? Zeker wel. Je merkt dat middels nieuwe bouwbesluiten er nieuwe richtlijnen komen t.a.v. Nieuwe huizen. Terecht! Je kunt alles met een nieuwbouw huis meteen aanpakken volgens de nieuwe standaarden zonder overdreven meerkosten. 
Voor een cv ketel kan er dan meteen een lage temperatuur warmtepomp met vloerverwarming etc worden toegepast. 

De zonneboiler kan worden toegepast zonder ingrijpende wijzigingen in constructie en warmwater kan dan ‘gratis’ van de zon.

Zonnepanelen kun je eigenlijk altijd wel kwijt, mits je een dak hebt en als het dak maar niet noordelijk georienteerd is. Eigenlijk is het een kosten baten analyse. Terugverdientijden van 5 tot 10 jaar is zeker mogelijk.

Kortom, als je direct mee wilt doen aan de nieuwe energie, kost het je veel geld om de cv ketel te vervangen. Zonneboilers en zonnepanelen is een kwestie van rekenen....